Hieronder de meest gestelde vragen over de MVO Risico Checker op een rijtje. Blijft je vraag onbeantwoord? Stuur een e-mail naar mvorisicochecker@mvonederland.nl en wij zullen je zo spoedig mogelijk van dienst zijn.

 

Wat is een MVO-risico?

Een "MVO-risico" verwijst niet naar een financiële onzekerheid, maar naar een risico betreffende Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We definiëren een MVO-risico als een bedrijfspraktijk - een operationeel risico - binnen een waardeketen die mensen, de planeet of de economie kan schaden. Hoewel er geen eenduidige academische definitie bestaat van een MVO-risico, zijn internationaal aanvaarde thema's bijvoorbeeld corruptie, het welzijn van werknemers, bedrijfsethiek en milieuimpact. Je kunt op deze pagina een uitgebreider overzicht vinden van wat elk MVO thema omvat.

 

Voor wie is de MVO Risico Checker?

De MVO Risico Checker is voor ondernemers die inkopen, exporteren, of zelf produceren in het buitenland. Na het invullen van de MVO Risico Checker weet je welke internationale MVO-risico's je loopt met je handelsactiviteiten en wat je kunt doen om de risico's te beperken.

 

Hoe werkt MVO-risicomanagement?

MVO-risicomanagement bestaat uit 8 stappen, waarvan het invullen van de MVO Risico Checker er één is. Hier vind je het hele stappenplan.

 

Waar komt de informatie vandaan?

Wij maken altijd gebruik van openbare externe bronnen, zodat we je kunnen doorverwijzen naar de bron voor meer informatie. Daarnaast zorgen we ervoor dat de informatie zo actueel mogelijk blijft.

 

Hoe wordt de informatie actueel gehouden?

Het MVO Risico Checker team is constant bezig met het updaten van risico’s en adviezen in de uitgebreide database. Dit doen we op een aantal manieren. Ten eerste zorgen we ervoor dat bronnen niet ouder zijn dan vijf jaar, door te checken of er nieuwere bronnen zijn, of door het risico/advies te verwijderen als dit niet meer actueel is. Ten tweede hebben we een groot aantal bronnen die periodiek verschijnen en die we daarom jaarlijks (of vaker) bij kunnen werken. Ten derde houden we nieuwsbrieven in de gaten, waar we nieuwe bronnen uit halen en updaten. Tenslotte wijzen experts op het gebied van MVO en gebruikers ons op nieuwe bronnen, die we daarna updaten.

 

Hoe bepalen we de relevantie van informatie?

MVO Nederland doet geen uitspraak over de ernst van het geïdentificeerde risico, of de kans dat het risico daadwerkelijk zal optreden. Je bent zelf verantwoordelijk voor: 1) het interpreteren van de ernst van de risico's in relatie tot de activiteiten van je onderneming; en 2) het formuleren en uitvoeren van passende maatregelen om deze risico's te voorkomen of te verminderen.

 

Wat als er geen resultaten uit de MVO Risico Checker komen?

Niet voor alle landen en producten is (al) MVO-informatie beschikbaar, maar dit betekent niet dat er geen risico is. Wij zijn continu aan het werk om ervoor te zorgen dat de tool zo compleet mogelijk is en blijft. Heb je suggesties voor interessante tools, of relevante bronnen voor specifieke landen/producten die opgenomen moeten worden in onze database? Stuur een e-mail naar mvorisicochecker@mvonederland.nl!

 

Waarom krijg ik alleen algemene risico’s bij mijn productgroep? 

Probeer in het productveld (stap 1) een meer specifieke productgroep te zetten. Als je bijvoorbeeld ‘textiel’ invult, krijg je niks te zien over ‘katoen’, omdat textiel niet per sé van katoen gemaakt is. Zoek dan dus op katoen.

 

Is het noodzakelijk om een account aan te maken?

Nee, het is niet noodzakelijk om een account aan te maken om de MVO Risico Checker te kunnen gebruiken. Er zitten echter wel een aantal voordelen aan het hebben van een account:

  • Automatisch zoekopdrachten opslaan;
  • Rapportages opslaan in een persoonlijk overzicht;
  • Notificaties ontvangen als de informatie over je land/product is bijgewerkt.

 

Waarom komt het aantal risico’s op de wereldkaart niet overeen met het aantal in de PDF voor dat land?

Op de kaart zie je álle risico’s voor dat land, inclusief voor álle producten. In de PDF zie je alleen de algemene risico’s voor dat land. Als je ook een product/dienst invult, komen er specifiekere risico’s bij.

 

Wie kan me verder helpen?

Het MVO Risico Checker-team van MVO Nederland helpt je graag verder met tips, of kan met je meedenken over de te nemen stappen. Hier vind je de contactinformatie.