Hieronder de meest gestelde vragen over de MVO Risico Checker op een rijtje. Blijft uw vraag onbeantwoord? Stuur een e-mail naar mvorisicochecker@mvonederland.nl en wij zullen u zo spoedig mogelijk van dienst zijn.

 

Wat is een MVO-risico?

Een "MVO-risico" verwijst niet naar een financiële onzekerheid, maar naar een risico betreffende Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. We definiëren een MVO-risico als een bedrijfspraktijk - een operationeel risico - binnen een waardeketen die mensen, de planeet of de economie kan schaden. Hoewel er geen eenduidige academische definitie bestaat van een MVO-risico, zijn internationaal aanvaarde thema's bijvoorbeeld corruptie, het welzijn van werknemers, bedrijfsethiek en milieuimpact.

 

Voor wie is de MVO Risico Checker?

De MVO Risico Checker is voor ondernemers die inkopen, exporteren, of zelf produceren in het buitenland. Na het invullen van de MVO Risico Checker weet u welke internationale MVO-risico's u loopt met uw handelsactiviteiten en wat u kunt doen om de risico's te beperken.

 

Hoe werkt MVO-risicomanagement?

MVO-risicomanagement bestaat uit 7 stappen, waarvan het invullen van de MVO Risico Checker er één is. Hier vindt u het hele stappanplan.

 

Waar komt de informatie vandaan?

Wij maken altijd gebruik van openbare externe bronnen, zodat we u kunnen doorverwijzen naar de bron voor meer informatie. Daarnaast zorgen we ervoor dat de informatie zo actueel mogelijk blijft.

 

Hoe bepalen we de relevantie van informatie?

MVO Nederland doet geen uitspraak over de ernst van het geïdentificeerde risico, of de kans dat het risico daadwerkelijk zal optreden. U bent zelf verantwoordelijk voor: 1) het interpreteren van de ernst van de risico's in relatie tot de activiteiten van uw onderneming; en 2) het formuleren en uitvoerende van passende maatregelen om deze risico's te voorkomen of te verminderen.

 

Wat als er geen resultaten uit de MVO Risico Checker komen?

Niet voor alle landen en producten is (al) MVO-informatie beschikbaar, maar dit betekent niet dat er geen risico is. Wij zijn continu aan het werk om ervoor te zorgen dat de tool zo compleet mogelijk is en blijft. Heeft u suggesties voor interessante tools, of relevante bronnen voor specifieke landen/producten die opgenomen moeten worden in onze database? Stuur een e-mail naar mvorisicochecker@mvonederland.nl!

 

Waarom krijg ik alleen algemene risico’s bij mijn productgroep? 

Probeer in het productveld (stap 1) een meer specifieke productgroep te zetten. Als u bijvoorbeeld ‘textiel’ invult, krijgt u niks te zien over ‘katoen’, omdat textiel niet per sé van katoen gemaakt is. Zoek dan dus op katoen.

 

Is het noodzakelijk om een account aan te maken?

Nee, het is niet noodzakelijk om een account aan te maken om de MVO Risico Checker te kunnen gebruiken. Er zitten echter wel een aantal voordelen aan het hebben van een account:

  • Automatisch zoekopdrachten opslaan;
  • Rapportages opslaan in een persoonlijk overzicht;
  • Notificaties ontvangen als de informatie over uw land/product is bijgewerkt.

 

Waarom komt het aantal risico’s op de wereldkaart niet overeen met het aantal in de PDF voor dat land?

Op de kaart ziet u álle risico’s voor dat land, inclusief voor álle producten. In de PDF ziet u alleen de algemene risico’s voor dat land. Als u ook een product/dienst invult, komen er specifiekere risico’s bij.

 

Wie kan me verder helpen?

Het MVO Risico Checker-team van MVO Nederland helpt u graag verder met tips, of kan met u meedenken over de te nemen stappen. Hier vindt u de contactinformatie.