In deze sectie vind je enkele 'best practices' in internationaal MVO. Deze bedrijven hebben aanzienlijke veranderingen doorgevoerd om een of meerdere mvo-risico's in hun toeleveringsketens te verminderen of te voorkomen. Laat je inspireren! Ken je een bedrijf dat op deze lijst zou moeten staan? Laat het ons weten via het contactformulier.
Best Fresh Group
Product: groenten en fruit
Land: meerdere landen
Best Fresh Group is een groep van bedrijven, actief in groenten en fruit. Vooral exotisch fruit wordt vaak van ver gehaald. Best Fresh Group is al langer bezig met duurzaamheid en heeft solide bedrijfsprocedures rondom risico management en hier worden elke dag nog stappen in gemaakt. De MVO Risico Checker wordt op twee manieren gebruikt: als extra informatie wanneer er geïmporteerd gaat worden uit een nieuw land. Voor het beoordelen van nieuwe leveranciers heeft Best Fresh Group strenge eisen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van informatie uit het rapport van de MVO Risico Checker. Dat helpt bij het overzicht van onderwerpen rondom eerlijk zakendoen, mensenrechten en ethiek, arbeidsrechten en milieu en omgeving.
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het rapport van de MVO Risico Checker wanneer er een medewerker van Best Fresh Group afreist naar een leverancier in het buitenland. Zo kan snel worden gezien welke onderwerpen extra aandacht verdienen in het bezoek en bij de gesprekken met de leverancier. Het scheelt dat de bedrijven van Best Fresh Group direct zakendoen met leveranciers waardoor de keten kort is. Hierdoor kunnen ze snel en adequaat schakelen met hun leveranciers en zo samen mvo-risico’s beperken en voorkomen.

Fairphone
Product: mobiele telefoons (tin)
Land: Democratische Republiek Congo
Onderdelen van een telefoon komen vanuit heel de wereld. De mineralen die nodig zijn als grondstof komen veelal uit ontwikkelingslanden. Een voorbeeld is tin, dat gebruikt wordt om onderdelen in een telefoon aan elkaar te ‘lijmen’. Met hulp van de MVO Risico Checker werd duidelijk dat arbeidsomstandigheden van kleine, ambachtelijke mijnbouwers die deze mineralen winnen beter kunnen. Zo verdienen ze zelden een leefbaar loon en spelen er soms conflicten rondom het verkrijgen van mineralen (thema’s in MVO Risico Checker: salaris & beloning, conflict & veiligheid).
Fairphone wilde hier meer over weten en heeft een onderzoek laten doen met de centrale vraag: ‘Hoeveel verdient een mijnbouwer?’ Uit de resultaten bleek dat mijnbouwers in deze keten inderdaad niet genoeg verdienden om hun basiskosten te kunnen dekken. De oplossingen bleken te liggen in een het verbeteren van de winstverdeling van coöperaties, betere toegang tot financiële middelen, het verminderen van genderongelijkheid en focus op terugdringen van corruptie. Daarbij werkt Fairphone met het Conflict-Free Tin Initiative waarbij tin getraceerd wordt om er zeker van te zijn dat de tin in hun mobiele telefoons conflict-vrij is.

Kinti coffee
Product: Koffie
Land: Colombia
Kinti Coffee B.V. is een sociale koffieonderneming die de traditionele koffie industrie wil opschudden. Traditionele koffieketens bestaan vaak uit veel tussenpersonen, waardoor het niet altijd mogelijk is om te weten waar koffie vandaan komt en onder welke omstandigheden het wordt verbouwd. De MVO Risico Checker laat zien dat dit één van de redenen is waarom producenten in Colombia nog altijd geen leefbaar loon verdienen (thema in de MVO Risico Checker: salaris & beloning).
Hier doet Kinti iets aan op meerdere manieren. Hun keten is kort en daardoor transparant. Kinti werkt met één coöperatie van 200 boeren in Nariño, Colombia en heeft daar een goede relatie mee. Zo heeft Kinti meerdere risico’s uit de MVO Risico Checker met de boeren besproken en een gezamenlijke ‘code of conduct’ gecreëerd. Kinti streeft naar een leefbaar inkomen voor de koffieproducenten, onder meer door middel van het Shared Value model. Dit houdt in dat de koffie producenten een deel van de commerciële winst van koffieverkoop van Kinti krijgen.

Star Sock
Product: Sokken (textiel)
Land: China
Met hulp van de MVO Risico Checker werd duidelijk dat in de productie van textiel (waar sokken van gemaakt worden) in China risico’s zitten. Er kan sprake zijn van discriminatie, overwerk en te laag salaris voor werknemers van de textielfabrieken (thema's in MVO Risico Checker: arbeidsomstandigheden, salaris & beloning, discriminatie & gender). Star Sock wilde hier iets aan doen.
Ze namen contact op met de eigenaren van de fabriek die hun sokken produceerden. Eerst leek het lastig: er was sprake van cultuurverschil en de fabrikanten wezen op lokale wetgeving waarin ze niets verkeerd deden. Star Sock is een lange termijnrelatie aangegaan met de fabrikanten, gebaseerd op vertrouwen. Hierdoor realiseerden zij positieve veranderingen met betrekking tot discriminatie, overwerk en salaris.
Star Sock benadrukt hiervoor het belang van het kennen van je keten: weet waar je producten vandaan komen en met wie je een relatie hebt. Alleen op basis van vertrouwen kan je uitleggen welke waarden voor jouw bedrijf belangrijk zijn en hoe die terug moeten komen in de productieketen.

Pagina laatst geüpdatet: juni 2021