In deze sectie vind je enkele 'best practices' in internationaal MVO. Deze bedrijven hebben aanzienlijke veranderingen doorgevoerd om een of meerdere MVO-risico's in hun toeleveringsketens te verminderen of te voorkomen. Laat je inspireren! Ken je een bedrijf dat op deze lijst zou moeten staan? Laat het ons weten via het contactformulier.

Star Sock

Product: Sokken (textiel)
Land: China

Met hulp van de MVO Risico Checker werd duidelijk dat in de productie van textiel (waar sokken van gemaakt worden) in China sprake kan zijn van discriminatie, overwerk en te laag salaris voor werknemers van de textielfabrieken (thema's in MVO Risico Checker: arbeidsomstandigheden, salaris & beloning, discriminatie & gender). Star Sock wilde hier iets aan doen. Ze namen contact op met de eigenaren van de fabriek die hun sokken produceerden. Eerst leek het lastig: er was sprake van cultuurverschil en de fabrikanten wezen op lokale wetgeving waarin ze niets verkeerd deden. Star Sock is een lange termijnrelatie aangegaan met de fabrikanten, gebaseerd op vertrouwen. Hierdoor zijn positieve veranderingen gerealiseerd met betrekking tot discriminatie, overwerk en salaris van de medewerkers van de fabriek. Star Sock benadrukt hiervoor het kennen van je keten: weet waar je producten vandaan komen en met wie je een relatie hebt. Alleen op basis van vertrouwen kan uitgelegd worden welke waarden van het bedrijf belangrijk zijn en hoe die terug moeten komen in de productieketen.

 

Fairphone

Product: mobiele telefoons (tin)
Land: Democratische Republiek Congo

Onderdelen van een telefoon komen vanuit heel de wereld. De mineralen die nodig zijn als grondstof komen veelal uit ontwikkelingslanden. Een voorbeeld is tin, dat gebruikt wordt om onderdelen in een telefoon aan elkaar te ‘lijmen’. Met hulp van de MVO Risico Checker werd duidelijk dat arbeidsomstandigheden van kleine, ambachtelijke mijnbouwers die deze mineralen aan de oppervlakte krijgen beter kunnen. Zo verdienen ze zelden een leefbaar loon en spelen er soms conflicten rondom het verkrijgen van mineralen (thema’s in MVO Risico Checker: salaris & beloning, conflict & veiligheid). Fairphone wilde hier meer over weten en heeft onderzoek laten doen met de centrale vraag: ‘Hoeveel verdient een mijnbouwer?’ Uit de resultaten bleek dat mijnbouwers in deze keten inderdaad niet genoeg verdienden om hun basiskosten te kunnen dekken. De oplossingen bleken te liggen in een verbeterd model van verdeling van winst van coöperaties, betere toegang tot financiële middelen, verminderen van genderongelijkheid en focus op terugdringen van corruptie. Daarbij werkt Fairphone met het Conflict-Free Tin Initiative waarbij tin getraceerd wordt om er zeker van te zijn dat de tin in hun mobiele telefoons conflict-vrij is.

 

Kinti coffee

Product: Koffie
Land: Colombia

Kinti Coffee B.V. is een sociale koffieonderneming die de traditionele koffie industrie wil opschudden. Traditionele koffieketens bestaan vaak uit veel tussenpersonen, waardoor het niet altijd mogelijk is om te weten waar koffie vandaan komt en onder welke omstandigheden het wordt verbouwd. De MVO Risico Checker laat zien dat dit één van de redenen is waarom er nog altijd geen leefbaar loon wordt verdiend door koffie producenten in Colombia (thema Risico Checker: salaris & beloning). Hier doet Kinti iets aan op meerdere manieren. Hun keten is kort en daardoor transparant. Kinti werkt met één coöperatie van 200 boeren in Nariño, Colombia en heeft daar een goede relatie mee. Zo heeft Kinti meerdere risico’s uit de Risico Checker met de boeren besproken en een gezamenlijke ‘code of conduct’ gecreëerd. Er wordt naar een leefbaar inkomen gestreefd voor de koffieproducenten onder meer door middel van het Shared Value model van Kinti. Dit houdt in dat de koffie producenten een deel van de commerciële winst van koffieverkoop van Kinti krijgen.

 

Pagina laatst geüpdatet: september 2020