Interview met Claudia Brasse - Wilo SE
Hoe gebruiken grote bedrijven de MVO Risico Checker met het oog op (aankomende) wetgeving? Claudia Brasse van het Duitse bedrijf Wilo SE vertelt hier meer over. Jannik Struss van onze partnerorganisatie UPJ in Duitsland stelt haar vragen.
Interview over de MVO Risico Checker
De MVO Risico Checker bestaat komend jaar tien jaar. Tijd voor wat vragen voor enkele mensen achter de tool: Marieke de Jong en Caroline Zamor. Je leest welke uitdagingen er zijn bij het werken aan de MVO Risico Checker en hoe zij terugkijken op de afgelopen tien jaar.
MVO-thema's en de Sustainable Development Goals
De MVO Risico Checker is uitgebreid met een nieuwe pagina! Deze pagina gaat over hoe mvo-risico's niet alleen gaan over risico's, maar ook over kansen. Als je als ondernemer bezig bent met het aanpakken van mvo-risico’s binnen jouw keten, draag je namelijk ook bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's). Klik hier om te lezen hoe MVO-thema's linken aan de SDG's.
Due diligence wetgeving
We hebben een pagina ingericht rondom due diligence wetgeving in Europa.
COVID-19: Gevolgen voor bedrijfsleven en mensenrechten
Op deze pagina houden we de ontwikkelingen bij omtrent het coronavirus (COVID-19) en de gevolgen voor het bedrijfsleven en mensenrechten.
COVID-19: Kledingsector
De Fair Labour Association heeft richtlijnen opgesteld voor kledingbedrijven in de COVID-19 crisis om werknemers in de toeleveringsketen te beschermen. Er worden verschillende aanbevelingen gedaan. Lees er hier meer over.
COVID-19: Due diligence framework mensenrechten
Business & Human Rights en Semilla Consultores hebben gezamenlijk een mensenrechten due diligence framework ontwikkeld, gericht op de COVID-19 crisis. Dit framework biedt handvaten voor bedrijven om in deze turbulente tijden niet alleen de omzet en voortgang van het bedrijf te waarborgen, maar ook de mensenrechten van hun werknemers, werkers in de bevoorradingsketen en klanten te respecteren. Lees hier meer over het framework.
MVO-risico's: misschien wel de belangrijkste om te vermijden
Wat zijn mvo-risico's en waarom zijn juist deze risico's misschien wel de belangrijkste om te vermijden? Lees het hier.
Europese ontbossingswetgeving op komst
Of je nu koffiebonen, soja of cacao inkoopt, de kans bestaat dat de productie hiervan met ontbossing tot stand is gekomen. In de afgelopen dertig jaar hebben onze productie- en consumptiepatronen bijgedragen aan een afname van het wereldwijde bosoppervlak van ongeveer tien procent. Dezelfde internationale productieketens die dit hebben veroorzaakt kunnen echter onderdeel worden van de oplossing. Aankomende due diligence wetgeving en een EU-ontbossingsverordening verplichten bedrijven om ontbossing in hun ketens aan te pakken. Lees hier meer over wat dit voor jouw bedrijf betekent.
CSRD
In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat bedrijven met 250 of meer medewerkers vanaf 2024 verplicht zijn te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De MVO Risico Checker is hierbij een bruikbare tool. Wil je meer over de CSRD weten? Klik hier.
Update over IMVO-wetgeving
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) wordt verplicht via Europese of Nederlandse wetgeving. In deze nieuwsupdate lees je over de stand van zaken rondom die wetgeving en krijg je tips over wat je als ondernemer nu al kunt doen. Lees hier verder.