TEXTIEL 

COVID-19 zorgt voor veel problemen in de textielsector. Door gecancelde orders worden werknemers zonder doorbetaling naar huis gestuurd. Zij die nog wel moeten werken, doen dat in een slecht beschermde omgeving. 

  • 28 april - Textielfabrieken in Bangladesh gaan langzaam weer open. Er zijn zorgen over de veiligheid op de werkvloer: het is moeilijk om afstand te houden, er zijn weinig beschermingsmiddelen voor handen en door financiële zorgen komen werknemers uit rurale gebieden weer richting steden. Dit verhoogt de kans op besmettingsgevaar.   
  • 27 april - Volgens een studie/onderzoek van het Center for Global Worker's Rights heeft de COVID 19-crisis ernstige gevolgen gehad voor textielfabrieken en textielarbeiders in Bangladesh: meer dan de helft van de leveranciers in Bangladesh heeft het grootste deel van hun huidige of voltooide productie laten stopzetten en als gevolg daarvan zijn de textielarbeiders ontslagen en ontvangen ze geen financiële vergoeding.
  • 26 april - Ruim 500.000 banen in de textielsector van Cambodja zijn overbodig geworden door gecancelde orders van kledingmerken. Veel organisaties roepen kledingmerken op geplaatste orders toch te betalen. De ILO heeft een actieplan gemaakt zodat ontslagen werknemers aanspraak kunnen maken op een financiële bijdrage. Lees er hier meer over.   
  • 20 april - In Cambodja wordt er geprotesteerd tegen meerdere fabrikanten, omdat werknemers naar huis worden gestuurd in de COVID-19 crisis zonder compensatie. Werkgevers zijn verplicht om 40% van de lonen van hun werknemers te betalen, waarbij de overheid met nog eens 20% compenseert. In werkelijkheid wordt dit door werkgevers niet gedaan. 
  • 14 april - Werknemers van sommige kledingfabrieken in Cambodja moeten blijven werken, ondanks de COVID-19 crisis. De werknemers zijn bezorgd over spreiding van het virus, omdat de werkruimtes slecht zijn geventileerd en afstanden tussen werknemers klein zijn. Ook zijn er onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig.