TEXTIEL 

COVID-19 zorgt voor veel problemen in de textielsector. Door gecancelde orders worden werknemers zonder doorbetaling naar huis gestuurd. Zij die nog wel moeten werken, doen dat in een slecht beschermde omgeving. 

  • 7 augustus – Uit onderzoek blijkt dat textielfabrieken in Guatemala de veiligheidsregels omtrent COVID-19 niet opvolgen. Van de 89 onderzochte fabrieken hebben maar 2 fabrieken maatregelen genomen gericht op afstand en extra hygiëne. 
  • 7 juli - Tijdens de COVID-19 crisis zijn er in China veel nieuwe fabrieken verschenen die mondmaskers produceren. Veel van die fabrieken gaan nu weer dicht omdat er minder vraag naar is. Het blijkt dat de werkomstandigheden in deze fabrieken ernstig ondermaats waren. De productielijn was vaak onveilig en de arbeiders werden betaald per geproduceerd mondmasker.
  • 4 mei - De daling van de detailhandelsverkopen heeft geleid tot een sterke daling van de vraag naar en de prijs van katoen. Terwijl de meeste Fairtrade katoen is geoogst, zijn alle spinnerijen gesloten, wat betekent dat er een financieel risico is voor de boeren als de markt wordt geopend tegen een lagere prijs. Verwacht wordt dat de voorbereiding van het land en het zaaien van katoen voor het volgende seizoen zal worden beïnvloed door vertragingen in de zaaddistributie.
  • 28 april - Textielfabrieken in Bangladesh gaan langzaam weer open. Er zijn zorgen over de veiligheid op de werkvloer: het is moeilijk om afstand te houden, er zijn weinig beschermingsmiddelen voor handen en door financiële zorgen komen werknemers uit rurale gebieden weer richting steden. Dit verhoogt de kans op besmettingsgevaar.   
  • 27 april - Volgens een studie/onderzoek van het Center for Global Worker's Rights heeft de COVID 19-crisis ernstige gevolgen gehad voor textielfabrieken en textielarbeiders in Bangladesh: meer dan de helft van de leveranciers in Bangladesh heeft het grootste deel van hun huidige of voltooide productie laten stopzetten en als gevolg daarvan zijn de textielarbeiders ontslagen en ontvangen ze geen financiële vergoeding.
  • 26 april - Ruim 500.000 banen in de textielsector van Cambodja zijn overbodig geworden door gecancelde orders van kledingmerken. Veel organisaties roepen kledingmerken op geplaatste orders toch te betalen. De ILO heeft een actieplan gemaakt zodat ontslagen werknemers aanspraak kunnen maken op een financiële bijdrage. Lees er hier meer over.   
  • 20 april - In Cambodja wordt er geprotesteerd tegen meerdere fabrikanten, omdat werknemers naar huis worden gestuurd in de COVID-19 crisis zonder compensatie. Werkgevers zijn verplicht om 40% van de lonen van hun werknemers te betalen, waarbij de overheid met nog eens 20% compenseert. In werkelijkheid wordt dit door werkgevers niet gedaan. 
  • 14 april - Werknemers van sommige kledingfabrieken in Cambodja moeten blijven werken, ondanks de COVID-19 crisis. De werknemers zijn bezorgd over spreiding van het virus, omdat de werkruimtes slecht zijn geventileerd en afstanden tussen werknemers klein zijn. Ook zijn er onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig.