OLIE/MIJNBOUW  

In de olie/mijnbouw sector leidt COVID-19 tot moeilijkheden. Om besmettingen te voorkomen worden werknemers geacht langer rond de mijnen/platformen te blijven, terwijl de omstandigheden en faciliteiten daarvoor vaak niet optimaal zijn. 

  • 3 juli – Een mijnbouwbedrijf in Chili heeft een grote hoeveelheid water gemonopoliseerd om te gebruiken in de strijd tegen COVID-19. Gemeenschappen rond het mijnbouwbedrijf hebben hierdoor (te) weinig water om van te leven.  
  • 3 mei - Doorgang van werkzaamheden in de mijnbouw in Peru tijdens de uitbraak van COVID-19 leidt tot onrust onder buurtbewoners. Ze zijn bang dat besmetting onder mijnbouwwerkers op den duur ook hun gaat bereiken. Dit heeft tot een aanvaring tussen omwonenden en werknemers van de mijn geleidt. 
  • 13 april - Een mijnbouwbedrijf in Zimbabwe heeft uit angst voor COVID-19 werknemers drie dagen lang rond een mijn gehouden in inadequate omstandigheden. Werknemers die in de tussentijd graag familieleden wilden zien, werden geschorst zonder duidelijke terugkomst afspraken. 
  • 11 maart - Werknemers die op offshore olieplatformen werken in Azerbeidzjan, moeten door de dreiging van COVID-19 meer dan een maand blijven in plaats van de gebruikelijke twee weken, om zo de kans van besmetting op het platform te verkleinen. De werknemers moeten twee keer zo lang werken per dag en doordat ze langer weg zijn van huis ondervinden ze een zware psychologische last.