INDUSTRIE 

Binnen fabrieken is het vaak moeilijk om afstand te creëren tussen werknemers en zijn er te weinig beschermingsmiddelen aanwezig, waardoor kans op besmetting aanwezig blijft. In de fabricatie van beschermingsmiddelen worden meer overtredingen van arbeidsvoorwaarden gemeld. Wanneer fabrieken gesloten worden, is er vaak geen sprake van doorbetaling van de werknemers.  

  • 12 augustus – Werkers uit de Chinese provincie Hubei, waarin de stad Wuhan ligt en waar COVID-19 voor het eerst werd ontdekt, worden gediscrimineerd door hun werkgevers. Uit een enquête is gebleken dat werkers uit Hubei ontslagen worden, minder betaald krijgen of thuis moeten blijven werken.
  • 20 juli – In de elektronische sector is door COVID-19 veel onzekerheid. Werknemers in Azië verliezen onder andere hun werk of uren, mogen niet verplaatsen en hebben geen toegang tot vakbonden. Veiligheidsmaatregelen zijn inadequaat. Er is dreiging tot ontslag wanneer werkers niet op komen dagen door bijvoorbeeld ziekteklachten.
  • 7 juli – In China zijn tijdens de COVID-19 crisis veel nieuwe fabrieken verschenen die mondkapjes verschenen. Veel van die fabrieken sluiten nu weer omdat er minder vraag naar mondkapjes zijn. Nu blijkt dat de werkomstandigheden in deze fabrieken zwaar ondermaats waren. Productielijnen waren vaak onveilig en werknemers werden betaald per geproduceerd mondkapje. 
  • 6 mei – Tijdens de COVID-19 crisis mag bemanning van vrachtschepen niet van boord. Contracten worden verlengd. Dit leidt tot verhoogde werkdruk en onzekerheid over wanneer ze van boord morgen. Daardoor ontstaan meer psychische problemen onder de bemanning van de schepen. 
  • 1 mei - Verschillende overheden bestellen in de COVID-19 crisis medische handschoenen bij fabrikanten in Maleisië die vorig jaar nog beschuldigd werden van dwangarbeid en slechte arbeidsomstandigheden: werknemers moesten naar verluid werkdagen van 12 uur maken, 30 dagen achter elkaar, zonder rust. 
  • 28 april - In Colombia heeft een fabrikant ‘overmacht’ door COVID-19 gebruikt als reden om mensen te ontslaan, terwijl de fabrikant niet in financiële nood verkeert.  
  • 21 april - In een cellulose fabriek in Chili, waar de grondstof voor papier en karton wordt geproduceerd, worden niet de juiste maatregelen genomen om de werknemers te beschermen tegen de spreiding van COVID-19. Zo is er nog altijd te kleine afstand tussen werknemers en hebben ze geen toegang tot beschermende middelen.
  • 30 maartItaliaanse fabriekswerkers die nog werkzaam zijn in de essentiële sectoren van het land geven aan dat veel werkplekken niet voldoende bescherming bieden tegen de verspreiding van COVID-19. Zo is er te weinig ruimte om afstand van elkaar te houden en is er geen desinfectiegel aanwezig.  
  • 21 maartFilipijnse fabrieken worden gesloten door te weinig materiaal. Het gaat onder andere om fabrieken waar cement, auto-onderdelen en electronica worden gemaakt. Fabrieksmedewerkers moeten verplicht naar huis, zonder doorbetaald te worden. Dit leidt tot onrust.