DIENSTENSECTOR 

Verschillende werknemersgroepen hebben een lage sociale zekerheid: ze hebben vaak geen betaald ziekteverlof en worden per shift betaald. Ook komen deze mensen sneller met anderen in aanraking, wat kans op besmetting vergroot.  

  • 31 maart - Bezorgkoeriers die getroffen zijn door COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk krijgen weinig of geen wettelijke ziekte-uitkering, wat de werknemers ertoe zou kunnen aanzetten om te blijven werken om financieel rond te kunnen komen. Dit brengt de veiligheid en gezondheid van de werknemers in gevaar.  
  • 27 maart - Vooral werknemers in de dienstensector, bijvoorbeeld pakketbezorgers en schoonmakers, ondervinden veel problemen door COVID-19 in de Verenigde Staten. Ze hebben vaak geen betaald ziekteverlof en worden betaald voor het aantal bestellingen of aanwezigen, wat hun werk kwetsbaar maakt. Ook komen ze veel in contact met mensen, waardoor kans op besmetting groot is.  
  • 17 maartFranse medewerkers van distributiecentra die hun ‘recht om te weigeren’ inzetten omdat hun werkplek onvoldoende veiligheid biedt in de COVID-19 crisis, ontvangen geen loon van hun werkgever.